петак, 8. јул 2016.

PROJEKAT "KALEIDOSKOP"

Krajem juna 2016. godine, Asocijacija za podršku nauke, kulture i umetnosti „NOUMENA“ završila je sa realizacijom projekta „Kaleidoskop“. Projekat je podrazumevao oslikavanje dvorišta OŠ „Sveti Sava“, iz Mladenovca, i OŠ „Živomir Savković“, iz Kovačevca, koje već duži niz godina imaju problema sa kontinuiranim uništavanjem fasada i školske imovine ispisivanjem vulgarnih i neprimerenih sadržaja, kao i drugim oblicima neodgovornog ponašanja. Dvorišta obe škole oslikana su muralima koje su izveli umetnici Nataša Vasilić, dipl. keramičar iz Beograda, Dejan Stepanović, mr keramike iz Mladenovca, Jovana Filipović, mr slikarstva - odsek za zidno slikarstvo, iz Beograda, Mirjana Miljković, dipl. slikar - odsek za zidno slikarstvo, iz Beograda, Mirjana Velkovska, dipl. vajar (profesor likovne kulture u OŠ „Sveti Sava“) iz Mladenovca, i Jasmina Matović, strukovni likovni umetnik (nastavnik likovne kulture u OŠ „Živomir Savković“) iz Mladenovca. Autori projekta su Marija Jovanović, dipl. filozof iz Kovačevca, i Nataša Vasilić, dipl. keramičar iz Beograda, koje su, takođe, i osnivači Asocijacije za podršku nauke, kulture i umetnosti „Noumena“.

                                                                                          OŠ "Živomir Savković", Kovačevac

Osnovna ideja projekta „Kaleidoskop“ bila je da se oslikavanjem murala stvori prijatan ambijent unutar školskih dvorišta i da se na taj način učenicima omogući svakodnevno „gledanje lepih slika“ (kaleidoskop), to jest svakodnevna interakcija sa umetničkim delima, što bi za posledicu imalo razvijanje senzibiliteta za umetnost i umetničke vrednosti kod učenika, odnosno čuvanje i odgovoran odnos prema školskoj imovini, što data umetnička dela u ovom konkretnom slučaju predstavljaju. Imajući u vidu da se novonastali murali nalaze na otvorenom prostoru koji je svakome dostupan, realizacijom projekta „Kaleidoskop“ dvorišta navedenih osnovnih škola postala su galerije na otvorenom, čime je ostvaren i doprinos stvaranju autentičnog izgleda Gradske opštine Mladenovac, kao i njenoj popularizaciji putem kulturno-umetničkih sadržaja.

                                                                                                OŠ "Sveti Sava", Mladenovac


Nakon što su murali bili završeni, Udruženje „NOUMENA“ je, u saradnji sa OŠ „Sveti Sava“ i OŠ „Živomir Savković“, priredilo završnu svečanost u dvorištu OŠ „Živomir Savković“, u Kovačevcu, na kojoj su javnosti bila predstavljena novonastala umetnička dela, kao i osnovna ideja i ciljevi projekta, umetnici koji su na projektu bili angažovani, i glavni pokrovitelji projekta - Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Beograd - Sekretarijat za kulturu. Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali i g. Dejan Stepanović, član Veća Gradske opštine Mladenovac, resorno zadužen za obrazovanje i razvoj školstva (jedan od umetnika angažovanih na projektu), g. Zoran Jocić, član Veća Gradske opštine Mladenovac, resorno zadužen za kulturu, turizam i informisanje, i g. Bogdan Vuksanović, član Veća Gradske opštine Mladenovac, resorno zadužen za odnose sa udruženjima, nevladinim organizacijama i civilnim društvom. Povodom završetka projekta „Kaleidoskop“, predsednik Gradske opštine Mladenovac, g. Vladan Glišić, organizovao je prijem za umetnike i organizatore projekta u Maloj sali Gradske opštine.